Şimdi Depremzedeler İçin…

“Şimdi Depremzedeler İçin…”                                                                                                                                                                     

Canımız Yandı, Hemen Bir Şey Yapmak, Faydalı Olmak İstedik:

Kahramanmaraş merkezli ve on bir (11) ilimizi doğrudan etkileyen (6 Şubat 2023 tarihli) deprem felaketlerinin hemen ardından teyakkuza geçen Akdeniz Üniversitesi, ilk andan itibaren deprem bölgesinde yaşayanlar ve öğrencileri için yürüttüğü yardım çalışmalarına devam ediyor…

Deprem Bölgesinde yaşayan öğrencilerimizin durumlarını öğrenmek için oluşturduğu Acil Çağrı Merkezi, Deprem İhbar Formu, Antalya’ya Ulaşım Talep Formu ve bölge halkı için başlattığı Yardım Kampanyası ile ilk günden itibaren (AFAD koordinasyonunda), bölge ile iletişime geçilmiştir.

İlk aşamada, arama kurtarma faaliyetlerine katılmak üzere, Üniversitemiz personelinden oluşan yangın ve afet müdahale ekipleri ve AKUT personelleri bölgeye intikal etmiş, bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda mobil mutfak, konteyner duş ve tuvaletler hızla bölgeye gönderilmiştir. Akdeniz Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı bünyesinde toplanan yardımlardan oluşan tırlar, deprem bölgesine ulaşmıştır.

Akdeniz Üniversitesi’nden 68 kişilik bir ekiple, 4.200’den fazla arama yapılmış; bölgede yaşayan 300’den fazla aileye, yardımın doğrudan ulaşması sağlanmıştır. Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Malatya, Adıyaman ve yol üstü güzergâhlar olmak üzere, 10 ilde yardımlar yapılırken; deprem bölgesi dışındaki şehirlere gitmek isteyenler için, 300’den fazla transfer sağlanmıştır. Deprem Bölgesine hareket eden Akdeniz Üniversitesi yangın ve afet müdahale ekipleri Hatay’da, ikisi (2) çocuk, beş (5) kişiyi enkaz altından kurtarmıştır. Akdeniz Üniversitesi Mağara Araştırmaları Topluluğu da arama kurtarma faaliyetlerine aktif olarak katılmış ve enkaz altından onlarca vatandaşımızın çıkarılmasında görev almıştır.

Üniversitemiz Sosyal Tesisleri, kapılarını depremzedeler için açmış ve hiçbir eksikliğin yaşanmaması için, gereken tedbirler alınmıştır. Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü ve Psikoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi koordinatörlüğünde “Afet Sonrası Psikolojik İlk Yardım ve Çocuklara Yaklaşım” konulu seminer düzenlenmiştir. Akdeniz Üniversitesi tarafından, depremden etkilenen yetişkin ve çocuklara psikolojik destek hizmeti sunulmuş, başvuran depremzede ve arama kurtarma ekiplerine Afet ve Travma Polikliniğinde randevusuz hizmet verilmiştir. Deprem felaketi sonrasında, depremden etkilenen ve Akdeniz Üniversitesi Sosyal Tesisleri’nde konaklamaya başlayan 97 kişiden oluşan 35 aileye yönelik, Psiko-Sosyal Destek Semineri düzenlenmiştir. Akdeniz Üniversitesi Kumluca Meslek Yüksekokulu, öğrencilerinin Tarımsal Uygulama Seralarında ürettiği ürünleri ve Akdeniz Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi, bütün Doğa Sporları ve Kamp Malzemelerini ve Paylaşım Marketindeki kışlıkları deprem bölgesine göndermiştir.

“Şimdi Depremzedeler İçin: Çocuklarla El Ele, Mutlu Geleceğe!”

Toplumsal Duyarlılık ve Katkı Projeleri Koordinatörlüğümüz; Akdeniz Üniversitesinde konuk edilen depremzede ailelerin çocuk-gençlerini; ilgi ve yeteneklerine göre, eğitsel ve rekreatif etkinliklerle desteklemek; çocuk ve gençlerin rehabilitasyon ve toplumsallaşma süreçlerine katkıda bulunmak konulu (Spor Bilimleri Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Antalya Devlet Konservatuarı ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün katkılarıyla yürütülecek) entegre bir proje geliştirip, uygulamaya koymuştur.

Üniversitemiz, yardım ve destek çalışmalarının yanı sıra, deprem araştırmalarına katkı sağlayacak bilimsel çalışmalara da başlamıştır. Deprem Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğünden bir araştırma ekibi, depremde yıkılan binalardaki yapısal kusurların belirlenmesi için, bölgeye giderek saha çalışması gerçekleştirmiştir.

Gelecekte meydana gelebilecek felaketlere karşı tedbir alınabilmesi ve olası felaketlerin en az zararla atlatılabilmesi amacıyla, Akdeniz Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi “Afet Yönetiminde Süreç Yaklaşımı ve Teknoloji” ve “Savunma Teknolojileri” araştırma başlıklarını öncelikli araştırma alanları arasına dahil etmiştir...

Proje Değerlendirme ve Sonuç Raporu

Projeden Görseller

https://demo.akdeniz.edu.tr/tr/haber/rektor_ozkan_depremzede_cocuklar_icin_proje_duzenleyen_ekiple_bir_araya_geldi-3078

Eklenme tarihi :5.05.2023 15:12:30
Son güncelleme : 17.07.2023 15:45:23