TDP Tanıtımı

 

TOPLUMSAL DUYARLILIK VE KATKI PROJELERİ: 20. YIL

 

Akdeniz Üniversitesinde, 2004 yılından itibaren (misyonu, vizyonu, değerleri, ilkeleri tanımlanmış; mevzuatı, felsefesi, tekniği oluşturulmuş), örnek alınan Toplumsal Duyarlılık ve Katkı Projeleri uygulanmaktadır. Projeler, Türkiye’de ilk kez, Akdeniz Üniversitesinde iki (2) dönemlik ve “zorunlu ders” statüsünde uygulamaya konulmuştur.

Toplumsal Duyarlılık ve Katkı Projeleri Yönergesi gereği, Güz yarı-yılında, öğrencilere ayrıntılı bir eğitim verilmekte ve öncelikli toplumsal sorun, ihtiyaç ve beklentiler projelendirilmektedir. Bahar yarı-yılında da projeler, “hiç kimsenin dezavantajlı olmasına, geride kalmasına seyirci kalamayız” anlayışı, “Fark et, çare ol” sloganıyla; proje danışmanı öğretim elemanlarının liderliğinde, uygulamaya koyulmaktadır.

Projelendirme ve uygulama, “Mantıksal Çerçeve Yaklaşımı” temeline dayanan ve izleme ve değerlendirmeye de imkân sağlayan, “Proje Döngüsü Yönetimi” ile yürütülmektedir.

İlk yılından başlayarak, projelerin tümü kamuoyuna açık toplantılarda sunulmuş, değerlendirilmiş; proje üyelerine, uluslararası düzeyde geçerliliği olan, Türkçe/İngilizce sertifika verilmiştir.

Akdeniz Üniversitesi Modeli, uluslararası iki (2) kongrede bildiri olarak sunulmuş; Akdeniz Üniversitesinde, Sabancı Üniversitesi ile birlikte “İş Birliği ve İyi Örnekler” ana temalı Toplumsal Duyarlılık Projeleri (2006) Ulusal Değerlendirme Toplantısı (10-12 Mart 2006) yapılmıştır. Toplantı ile Toplumsal Duyarlılık Projeleri çalışmalarının değerlendirilmesi, yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi; üniversitelerarası iş birliğinin sağlanması, başarılı örneklerin tanıtılması ve devam eden projeler ve proje personeli için motivasyon sağlanması amaçlanmıştır.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından, Hacettepe Üniversitesi’nde düzenlenen “Topluma Hizmet Uygulamaları ve Sosyal Sorumluluk Projeleri” konulu çalıştayda (30 Kasım - 1Aralık 2013), Akdeniz Üniversitesi Modeli açılış oturumunda tanıtılmıştır.

Toplumsal Duyarlılık ve Katkı Projeleri; ilk kez 2004 yılında Spor Bilimleri Fakültesinde, ardından sırasıyla Tıp, Eğitim ve Hemşirelik Fakültelerinde uygulanmaya başlanmıştır.

2020 döneminde, Toplumsal Duyarlılık ve Katkı Projeleri sayısı 98 iken; 2021 döneminde, iki yüz beş (205), 2022 yılı 1. Dönem Gerçekleştirme Göstergelerine göre ise, toplam iki yüz yedi (207) proje geliştirilmiş ve uygulanmıştır. İlk uygulama yılından günümüze kadar, Akdeniz Üniversitesi birimlerinde, bin (1.000) civarında Toplumsal Duyarlılık ve Katkı Projesi üretilmiştir.

Akdeniz Üniversitesindeki uygulama, birçok açıdan özgündür ve örnek alınmaktadır. Ayrıca, en başından beri, “Duyarlı olmak yetmez; çevreye, topluma sürdürülebilir katkı da yapmak gerekir” anlayışıyla, Türkiye’de ilk kez, “Toplumsal Duyarlılık ve Katkı Projeleri” adı benimsenmiştir...

Projelerin temel kaygısı, doğal ve sosyal çevre; toplumsal katkı ve faydadır. Bizim için, bütün bunların ölçülebilirliği; emek–yoğun, öz kaynaklarla, içten, düzenli-sürekli ve kalıcı gerçekleştirilmesi önceliklidir...

Projeler, “Toplumsal sorun, ihtiyaç ve beklentiler doğrultusunda toplumsal duyarlılığı artırma, geliştirme ve topluma olumlu, önemli ve değerli katkılar yapma” misyonu; “Farklı ihtiyaç gruplarının “bilinç düzeylerinin” ve “yaşam kalitelerinin” yükseltilmesine yönelik sürdürülebilir, sistematik projeler ile dezavantajlı kişi ya da grupların yaşamlarını kolaylaştırma, iyileştirme” vizyonu; değerleri; on beş (15) temel ilkesi ve toplumsal katkı ve fayda kaygıları ile yirmi (20) yıldır, aynı heyecan ve dinamizmle uygulanmaktadır.

Salgın şartlarında projeler, “Fiziksel mesafeyi” artırıp, “Sosyal mesafeyi” azaltarak, uzaktan ve “Mesafeli sosyalleşme” ana temasıyla tasarlanmış ve uygulanmıştır.

Projeler, danışmanları tarafından, Üniversitemizde de kullanılan AVESİS «Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Modülüne» girilmektedir.

Eklenme tarihi :6.03.2023 16:47:35
Son güncelleme : 16.03.2023 16:28:39